Om ILIOS 2024

Kunstnerisk intelligens!

Begrepet «KI-generert» ble årets nyord 2023. Ordet betyr at en tekst eller et bilde er generert av kunstig intelligens. Denne nye teknologien vil garantert bli tatt i bruk også i kunsten. Akkurat som da pianoet erstattet cembaloen, eller da elgitarer, synther og sampling kom inn i rock og pop. Det interessante er hvordan teknologien blir brukt. Vi har alle sunget hjemmesnekrede bursdagssanger «fra de gule arkene», fulle av nødrim og haltende fraseringer. Hører man på KI-genererte poplåter høres de nettopp litt hjemmesnekret ut, selv om de teknisk kan imponere. Det som skiller Mozart, Stravinskij eller Sondre Justad fra hjemmesnekret er den andre typen KI: Kunstnerisk intelligens

Hvorvidt ILIOS 2024 omfatter kunstig intelligens vet vi faktisk ikke. Men vi vet at festival-programmet renner over av kunstnerisk intelligens. Fra åpningsdagen med kultbandet Avant Folk og byens nye joiker Viktor Bomstad, til avslutningen med Cikadas gigant-oppsetning «Nattliv» i Galleri Nord-Norge. Her blir publikum invitert til et spektakulært visuelt og musikalsk besøk i nattedyrenes finurlige sanseverden. Helt ned i mikrokosmos.

Under ILIOS 2024 skal vi bevege oss langt inn i den kunstneriske intelligensens verden, med alle sine inspirasjoner og uventa assosiasjoner. Her kan vi merke oss musikalstjernen Ida Holten Worsøe, som kommer til ILIOS omtrent rett fra musikalen «Annie» i Oslo, der hun spiller «Miss Hannigan». Ida Holten Worsøe kommer med et musikalsk trusselbrev som har overskriften «Hjerter og Gift». Det blir norske oversettelser av berlinske kabarét-klassikere, og et lite blikk på Elisabeth Hauptmann. Kvinnen som de facto skrev store deler av Brechts tekster til suksesser som Tolvskillingsoperaen og Mahagonny Songspiel. Noe mange ikke er klar over.

Anders Eriksson, festivalsjef

Styret for ILIOS består av:
Håvard Bertling (styreleder) / +47 915 49 496
Hanne Johnsen Handå / +47 976 37 862
Anders Eriksson / +47 91 60 60 60
Maria Daniella Raasch / +47 936 54 553

Daglig leder og festivalsjef er Anders Eriksson
Mobil: +47 916 06 060 E-post anders@nymusikk.no

Adresse: Rikard Kaarbøs gate 17, 9405 Harstad

Troms og Finnmark fylkeskommune
nyMusikk logo
Harstad Kommune Logo
Sparebanken 68 Nord logo