Back to All Events

Bobler (støy) og brass!

  • Nordic Hall Harstad (map)

Lørdag 3. februar kl. 20.00,
Sted: 
Nordic Hall
Pris: 290/150 inkl. avgift. Aldersgrense 18 år - ellers med ledsager.
Varighet: 90 min med pause (servering inkludert)

Microtub-4.jpg

Bobler (støy) og brass er akkurat hva det høres ut som. Skinnende messing, rumlende tubaspill og hyperkreativ støy. ILIOS-gründerne Kirsten Monique Jensen og John Lien er tilstede for å dele et glass italienske bobler med publikum og skåle for 25-årsjubilanten.

FMKN_Sjefdirigentens-konsert_034_komprimert kopi.jpg

En nord-norsk skjærgårdsby som har drevet en egen festival for ny musikk i 25 år er noe å feire. Det er en indikasjon på at byen huser innovative krefter både når det gjelder kunst og andre områder. Men før glassene heves blir det musikk.  

På ILIOS lørdagskveld i jubileumsåret er det helt naturlig å la byens militære messingblåsere trekke i paradeuniform og åpne ballet med skinnende musikk for 16 brass og slagverk. FMKNs messingblåsere ledes av den prominente danske trombonist og professor Niels-Ole Bo Johansen. Og med ILIOS norsk-danske gründer Kirsten Monique Jensen i salen er det naturlig å åpne ballet med Vagn Holmboe’s Concerto for brass, op. 157. FMKN runder av første avdeling med Henrik Ødegårds praktfulle «Fanfarer», musikk basert på militære signaler fra Telemark.

Microtub01.jpg

Etter et møte med ILIOS-gründerne Jensen og Lien og litt jubel for 25-åringen ILIOS tar vi fatt på andre avdeling. Her går det bratt nedover i registrene, og vi får møte tre fremragende tubaister som bruker spesialbygde instrumenter til å utforske musikk fra et mikrotonalt perspektiv. Suggererende og meditative klanger med trioen Microtub, som består av Robin Hayward, Peder Simonsen og Martin Taxt.

Så skifter vi retning igjen, og lar kveldens siste tubaist Heida Mobeck ta oss inn i et ganske annet musikalsk landskap.   Sammen med Anja Lauvdal på keyboard og elektronikk utgjør hun duoen Skrap. Dette er musikere fra en yngre generasjon som uten anfektelser blander akustiske uttrykk med sampling, støy og andre digitale effekter.  Heida Mobeck og Anja Lauvdal har de siste par årene utmerket seg som noen av landets mest oppvakte musikere, uavhengig av sjanger: jazz, pop, improvisert musikk, storband og så videre. Som medlemmer av band som Broen, Moskus og Skadedyr, setter de sitt unike preg på norsk musikk. "Men selv en erfaren fan er nødt til å gripe etter sikkerhetsbeltet i møte med musikken de lager som duoen Skrap", mener Dagens Næringslivs Audun Vinger. 

I sin anmeldelse av duoens pop-singel "Marianna" skriver Vinger: "Nå tar de det til et nytt nivå med en totalt uimotståelig elektronisk poplåt med norsk tekst. Pop finnes det mye av i landet, men det meste er preget av en statisk effektivitet og tekster om selvbevissthet, sex og suksess. Skrap synger her om vennskap. Det er rørende, dypt melodisk og med en helt særegen harmonisk og rytmisk forståelse. Musikken deres lever, på en inderlig og boblende måte. Fra tominuttersmerket gir de et popsjokk, som varer".

Earlier Event: February 3
Ny Musikk-salong med Tori Wrånes
Later Event: February 3
Susanne Lundeng 'Det va nære på'