Back to All Events

Åpning utstilling del 2

  • Galleri NordNorge (map)

Torsdag 1. februar kl. 18.30
Sted:
Galleri NordNorge
Pris: Inngår i utstillingsåpning 1
Varighet: 30 min (galleriet åpent til kl. 20.00)

Maja S.K Ratkje kulturskolen.jpg

Installasjonen 'Vannstand' med 24 elever fra Harstad kulturskole.

Møt komponisten sammen med de unge utøverne på del 2 av utstillingsåpningen.

ILIOS 2018 ble satt i gang allerede i oktober 2017, da Maja Solveig Kjelstrup Ratkje ankom Harstad kulturskole med en laptop og en bunke tidevannstabeller fra Harstad havn. I løpet av en uke jobbet hun med 24 elever fra kulturskolen. Tidevannstabellene ble brukt i stedet for vanlige noter, og ungene improviserte, sang og snakket med utgangspunkt i tabellene. etterpå har komponist Ratkje klippet og mikset opptakene, og lagt de ut i 8 lydkanaler. det hele blir til en lydinstallasjon med 8 høyttalere som står i en oval som publikum kan gå inn i.

Opprinnelig var tanken at installasjonen skulle etableres et sted i nærheten av vannkanten, noe som også var komponistens intensjon. Men resultatet er rett og slett blitt så spennende og bra at vi i ILIOS gjerne ville sette installasjonen inn på Galleri Nordnorge, som et komplement og en kommentar til Kiyosho Yamamotos utstilling. Så flytter vi heller vannet inn på galleriveggen i form av bilder som de unge utøverne selv har tatt.

At installasjonen "Vannstand" blir en del av ILIOS-utstillingen passer bra også fordi komponisten Maja Solveig Kjelstrup Ratkje har en sentral posisjon på ILIOS åpningsdag. Hun er også opphavskvinnen bak verket "Ekkokammer 2.0" som er ILIOS åpningskonsert 2018, og blir framført rett over gata i Nordic Hall et par timer etter åpningen av utstillingen.

Vi synes også det er stas at ILIOS 2018 blir åpnet med en utstilling der framtidens utøvere og publikum er representert med 24 unge mennesker. Derfor blir det servert brus i glass med høy stett i rommet under galleriets mesanin kl. 18.30, da installasjonen "Vannstand" åpnes offisielt for publikum.         

Maja Ratkje er en av Norges mest anerkjente samtidskomponister, med en stor produksjon bak seg. Hun har vunnet en rekke høythengende priser og konkurranser om bestillingsverk. Det er en ære for ILIOS å ha Maja som en av de sentrale musikkskaperne på ILIOS 2018.

Earlier Event: February 1
Åpning utstilling del 1
Later Event: February 1
Åpningskonsert