Back to All Events

Sub Adventure

Lørdag 2. februar

kl. 14.00 Turen går delvis i dagslys
kl. 16.00
Turen går i tussmørke
kl. 18.00
Turen går i mørke

Praktiske opplysninger:
Opplevelsen omfatter en kort tur med RIB og landgang på flytende objekt i skjermet område (aldersgrense 12 år). Alle utstyres med overlevelsesdrakt, redningsvest og briller. Sikkerhetsbrief før avgang. Antallet deltakere per tur er begrenset til 40. Utvis forsiktighet ved kontakt med alle livsformer i vannet.

Arrangement: Performance (utendørs)
Sted: Oppmøte på Hagan-brygga
Pris: 495. Ungdom 12 - 18 år 250 (inkl. avgift)
Varighet: ca 90 min

4_NAAM_YAI_DSCF4163 R.jpg

Performance under vann! En RIB tar deg med til en flytende arena. Ombord får du liggeplass på et lamme- eller reinsdyrskinn. Og du får en vannkikkert! Sikkerheten er i fokus med kort avstand til land, overlevelsesdrakt og flytevest.

Tori Wrånes har de siste årene hatt utstillinger og performance over hele verden, fra Sydney til New York, Warszawa og København. Nå er det ILIOS og Harstad som får besøk med en helt ny oppsetning, i et format som aldri tidligere er utprøvd. Det er den arktiske skjærgården som blir arena i februar.

Da Tori Wrånes hadde sin første hjemlige separatutstilling var det på det gamle Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design med utstillingen Hot Pocket og performancen “Sirkling”. Det er sjelden kost for en norsk kunstner, og det var kø over Bankplassen i Oslo hver dag til de utsolgte performancene.

Musikk har vært et gjennomgående element i hennes praksis. Men de musikalske fremføringene er ofte iscenesatt med miljøer, kostymer, rekvisitter og regi som skiller seg fra alt annet. I Tori Wrånes kunst ligger det en enorm kjærlighet til alt levende. Her er livets skjørhet sammen med en fandenivoldsk nysgjerrighet og livskraft som gjerne manifesterer seg på en annen måte enn vi er vant til. “Frirom for vårt indre troll”, som Aftenposten formulerte det etter “Hot Pocket” og “Sirkling”.

Tori Wrånes siste oppsetning var på Krabi-biennalen i Thailand. En person som passerte i en liten gummibåt filmet en snutt med mobilkamera, og la klippet ut på Facebook. På under et døgn ble det registrert mer enn 2 millioner visninger. Både i Krabi og her i Harstad vil havet være et viktig utgangspunkt. Havet står sentralt i vår tid, både for sine ressurser og som indikator på jordas helsetilstand. Men også som en trussel mot sivilisasjonen slik vi kjenner den.

Subsea.png

Det skjer ting i havet som vi ikke vet om!

Våre politiske ledere konkurrerer om å satse mest på fjord og hav, fra turisme til matproduksjon. I FN er bærekraftsmålet om å ta vare på havet rangert som det viktigste. EU vil ha mer mat fra havet, “Blue Growth”. I Norge vil politikerne at havet skal bevares og gi oss mer ressurser på samme tid. Slik sett er det gode tider for havet.

Men forskningen vet for lite om havet, som dekker mer enn to tredjedeler av kloden vår. Bare 5% av dypvannsarealene er undersøkt av forskere. Både politisk og forskningsmessig ser vi at havet er truet; temperaturøkning, plast, kvikksølv og forsuring har ført til at evolusjonære biologiske prosesser løper løpsk. Det skjer ting i havet som vi ikke vet om!

 

For et par år siden svevet Tori Wrånes over Vestbanetomta med grunnsteinen til det nye Nasjonalmuseet - som Dronning Sonja og Kronprinsessen hadde plassert i ryggsekken hennes.

Earlier Event: February 2
Lunsjkonsert med supertrio
Later Event: February 2
Kurs i å anmelde musikk