Back to All Events

Marianne Beate Kielland og Arktisk Filharmonisk Sinfonietta

Fredag 1. februar kl. 20.00 (dørene åpner kl. 19.30)
Sted: 
Harstad kulturhus, storsalen scene Pris: 280/180 (inkl. avgift)
Varighet: 75 min (åpnings-vrimmel med gjester etter konserten)
Servering: Salg av vin og tapas fra Mat av Vahl

Foto: Lena Lahti

Foto: Lena Lahti

ILIOS-ÅPNING MED SOMMER OG SOL

Mezzosopranen Marianne Beate Kielland befinner seg på et høydepunkt i sin sangerkarriere. Nå er ILIOS gamle sjef også utpekt til ny kunstnerisk leder for prestisjetunge Risør kammermusikkfest.

Marianne Beate Kielland blir den første lederen i Risør-festivalens historie som er sanger - og kvinne. Den Grammy-nominerte sangeren har nylig signert en avtale med det internasjonale agenturet Opus 3 Artists, og er en etterspurt sanger på Europas konsertscener. Marianne Beate åpner ILIOS 2019 med sol og sommer, bokstavelig talt. Hun skal framføre Harold Meltzers “Variations on a Summer Day”, basert på tekster av den amerikanske poeten Wallace Stevens. En mann som i likhet med komponisten hadde bakgrunn som advokat, og som skrev tekster som sto i grell kontrast til det konservative og småkjedelige miljøet på sin arbeidsplass. Komponisten beskriver musikken som et “møte med poeten Wallace Stevens på ferie i Bermuda-shorts”. ILIOS vil sørge for sommerlig stemning på scena, så det er det fritt fram å lufte sommergarderoben (enten man er jurist eller ei). Og det vil selvsagt være mulig å kjøpe seg et glass prosecco.

Urframføringer tett på publikum

Etter en kort pause kommer orkestret tilbake alene, men nå i en besetning med 16 musikere. Og dette er altså Arktisk Filharmonisk Sinfonietta, som er det nye navnet på det som var NOSO Sinfonietta fram til nyttår. Her blir det urframføringer av musikk signert to av våre absolutt fremste norske komponister, Eivind Buene og Rolf Wallin. Musikken er tidligere spilt inn i Stormen i Bodø og utgitt, men blir nå framført for et levende publikum for første gang! Begge verkene ble for øvrig nominert til Spellemannsprisen. Det hele begynner med Eivind Buenes 6 korte “Miniatyrer” for 16 musikere. Etter ham kommer Rolf Wallins “Appearances” for samme besetning, minus en harpe. Man kan gjerne se på Buenes lekre små miniatyrer som en aperitif til Rolf Wallins hovedrett - Wallin sparer ikke på råvarene og tar ut kraften i både brass og slagverk. Hvis det var prosecco i glasset på første avdeling er det nok rødt og lagret som passer best i denne avdelingen. Ett viktig poeng med å bruke Storsalen scene i Harstad kulturhus til disse verkene er å skape den fysiske nærheten mellom publikum og ny musikk for sinfonietta-besetning. Det vil bli dynamisk og intimt og en sterkere opplevelse en det man får mellom scenekant og sal i et konvensjonelt oppsett.

Dirigent Tim Weiss (foto: NOSO)

Dirigent Tim Weiss (foto: NOSO)

NOSO Sinfonietta (foto: NOSO)

NOSO Sinfonietta (foto: NOSO)

Harold Meltzer (foto: Daniel Lin)

Harold Meltzer (foto: Daniel Lin)

Eivind Buene (foto: Henrik Beck)

Eivind Buene (foto: Henrik Beck)

Rolf Wallin (foto: Benjamin. Ealovega)

Rolf Wallin (foto: Benjamin. Ealovega)

Earlier Event: February 1
Festivalhotell Scandic Hotel
Later Event: February 1
Festivalklubb: Building Instrument