Sub Adventure

Performance under vann!
En RIB tar deg med til en flytende arena. Ombord får du plass på et skinn eller liggeunderlag. Og du får en vannkikkert! Er du heldig får du se noe du aldri har sett før.

Tori Wrånes er kjent for sine spektakulære performance, ofte i høyden, som da hun hengende i tuppen av en heisekran 50 meter over bakken, tegnet opp det nye nasjonalmuseet med stemmen sin, eller som da hun spilte på et brennende flygel hengende i en fjellvegg i Lofoten. I de Italienske alpene fylte hun en skiheis med brasspillende troll. Denne gangen dykker Wrånes under overflaten og ned i havet i SUB ADVENTURE, en miljø poetisk performance spesialtilpasset ILIOS festivalen i Harstad. 

Havet dekker ca 70 % av jordens overflate. Likevel vet vi svært lite om havet. Kan det være slik at vi er så redde for det ukjente at vi ikke klarer ta vare på det vi ikke forstår? eller kan kontrollere? Menneskeskapte klimaendringer har stor påvirkning på tilstanden i havet. Forskyvning i økosystemer, gjør at dyrelivet er under økende press. Det innebærer at dyrelivet må tilpasse seg nye betingelser eller flytte til andre steder. Disse omrokkeringene gjør at arter forsvinner uten at vi vet omfanget av det. I tillegg vil vi se nye arter bli til rundt om i verden. 


Tegn til fremmed liv i Harstad:
Er det en innflytter som er observert i Harstad? En ny art vi ikke har sett før? Eller er det et blikk inn i fremtiden, der mennesket gjennom naturlig utvalg har gått under vann for å overleve?  Lørdag 2. februar får publikum en mulighet til gå ombord i en RIB og kjørt til en rundt flåte på 75 kvadratmeter for å iaktta den nylig observerte skapningen med vannkikkert! Havbunnen blir belyst og det spilles musikk med lave frekvenser for å lokke fram skapningene. Er du heldig får du kanskje et glimt at dette nye fenomenet som beveger seg i havet rundt Harstad.

Subsea.png
Det skjer ting i havet som vi ikke vet om!Våre politiske ledere konkurrerer om å satse mest på fjord og hav, fra turisme til matproduksjon. I FN er bærekraftsmålet om å ta vare på havet rangert som det viktigste. EU vil ha mer mat fra havet, “Blue Growth”. I Norge vil politikerne at havet skal bevares og gi oss mer ressurser på samme tid. Slik sett er det gode tider for havet.Men forskningen vet for lite om havet, som dekker mer enn to tredjedeler av kloden vår. Bare 5% av dypvannsarealene er undersøkt av forskere. Både politisk og forskningsmessig ser vi at havet er truet; temperaturøkning, plast, kvikksølv og forsuring har ført til at evolusjonære biologiske prosesser løper løpsk. Det skjer ting i havet som vi ikke vet om!

For et par år siden svevet Tori Wrånes over Vestbanetomta med grunnsteinen til det nye Nasjonalmuseet – som Dronning Sonja og Kronprinsessen hadde plassert i ryggsekken hennes.

Kjøp Billett
Dato:
fredag 05. april
Klokkeslett:
14:00, 16:00, 18:00
Sted:
Oppmøte Hagan-brygga
Pris:
495
Varighet:
ca 90 min.
Troms og Finnmark fylkeskommune
nyMusikk logo
Harstad Kommune Logo
Sparebanken 68 Nord logo