Living Landscapes / BIT20 Ensemble

Nytt verk for video, elektronikk og sinfonietta
Komponist: Tine Surel Lange 

Tine Surel Lange har som mange andre unge mennesker fra nord med høy kompetanse flyttet sørover. Men ikke lengre enn fra Vesterålen til Lofoten. Det er vi glade for på ILIOS. Hvor en komponist eller kunstner kommer fra spiller ofte mindre rolle enn det man tror i forhold til det som lages. Men at en komponist bor et sted betyr noe for omgivelsene. Tine Surel Lange jobber både nasjonalt og internasjonalt. 

Komponist og format

Som komponist er Tine Surel Lange opptatt av lytte-estetikk. Selv sier hun at hennes virke er sterkt farget av en fascinasjon fra lyd enten det kommer fra en fjellbekk, en høyttaler, et instrument eller et kjøkkenredskap. «Living Landscapes» er komponert for 16 musikere og 8 høyttalere i en 3D lydteknikk hvor lytteren sitter (eller ligger!) i en sfære av høyttalere og musikere. Komponisten kaller teknikken for ‘ambisonics’. Mannen bak det elektroniske innholdet er ensemblets lyddesigner Thorolf Thuestad, som på mange måter er verkets solist med live elektronikk. Oppsetningen omfatter også video, som vises skråstilt over publikum.  

Verket

Tine Surel Lange er opptatt av planeten vi lever på, og er fascinert av hvilke livsformer som kommer etter oss. Kanskje er det ikke en ny art, men men at jorden i seg selv vil endre seg og bli til et eller flere vesener – enorme vesener i landskapet omkring oss kamuflert av sin størrelse. Kanskje dette er et resultat av vår behandling av jorden? Kanskje som en motreaksjon? Kanskje for å renske oss ut? Eller kanskje de har vært der hele tiden? Har vi bare glemt å se skikkelig etter? 

Utdrag fra videobilder «Living Landscapes»

Ensemblet

BIT20 Ensemble er et av Nordens ledende ensembler innen samtidsmusikk. Det har eksistert siden 1989, og ble fort en spydspiss nasjonalt, og internasjonalt. Med en lidenskap for ny musikk, og fantastiske instrumentalister har BIT20 reist rundt med sitt repertoar – fra anerkjente festivaler og arenaer i Europa til mer eksotiske steder i Russland, Vietnam, Egypt og Canada blant andre. Men ensemblet er også opptatt av sin lokale forankring, og har de seneste årene jobbet mye i Bergen. At BIT20 tar turen til Nord-Norge er staselig, og med tanke på at Bergen og Nord-Norge har en historie som går bakover til den tiden da Oslo var et fiskevær i Viken, så er det egentlig helt naturlig. 

Kunstnerisk leder

Trond Madsen har studert klassisk slagverk og direksjon ved Griegakademiet og Norges musikkhøgskole. Han har vært tilknyttet både Forsvarets Stabsmusikkorps og Oslo- og Bergen Filharmoniske Orkester, før han fra 2009 ble frilans musiker og dirigent. Trond Madsen har vært i BIT20 siden 2006, både som musiker, assistentdirigent og ensembleleder, og kunstnerisk leder siden 2019.

Kjøp Billett
Dato:
lørdag 08. oktober
Klokkeslett:
18:00
Sted:
Harstad kulturhus, storsalen scene
Pris:
kr. 300 / 200
Varighet:
60 min.
Servering:
Drikke selges
Harstad Tidende logo
Den norske kirke logo
polarkonsult logo
Troms og Finnmark fylkeskommune
nyMusikk logo
Harstad Kommune Logo
Sparebanken 68 Nord logo
Chili Logo