EN BUDDHA FRA BAMIYAN

I år er det 20 år siden at Taliban-militsen i Afghanistan sprengte de eldgamle Buddha-statuene i Bamiyan-dalen i fillebiter. Autoritære herskere har til alle tider fryktet kunst og kultur, fordi kunsten kan stille mange spørsmål uten å gi et eneste svar. Og fordi god kunst alltid står i spenn mellom handling og konsekvens, også kjent som karma.

Er det noe menneskeheten har behov for akkurat nå, så er det god karma. Pandemien har stilt spørsmålet på spissen og viser oss at livet og verden er mer kompleks og sammenvevd enn vi kanskje trodde. Våre handlinger, tanker og ønsker henger sammen med hva andre mennesker gjør – her i byen der vi bor, og på andre siden jordkloden. Slik sett er det rogivende å tenke på at hazara-folket i Bamiyan-dalen bruket mer enn 80 år på å meisle ut og og bygge de gigantiske buddhaene i sandsteinen i Bamiyan. Som et landemerke for de som kom langs Silkeveien, og som en hyllest til buddistisk filosofi.

ILIOS og A night with Buddha setter god karma på veggen i sentrum

En konsekvens av pandemien er at festivalen «A night with Buddha» i likhet med ILIOS-festivalen blir flyttet til høsten. Men i en tid med harde prøvelser ønsker festivalene å sette god karma på veggen i sentrum, bokstavelig talt. Petter Bratland har satt en digital Buddha inn i en nisje av sandstein fra Bamiyan. Hamid Sakhizada og hans Dai Raft-ensemble har bidratt med musikk, og til slutt er hele herligheten plassert i ILIOS-festivalens AR-app av Knut Gåsvik fra Chili. Og dermed har vi fått litt god karma opp på veggen i sentrum av byen. Og karma handler altså om årsak og virkning, om at det vi gjør får konsekvenser. For mange fler enn oss selv, og på flere måter enn vi forestiller oss.

Talibans historiske hærverk i Bamiyan har paradoksalt nok bidratt til å berike kulturlivet i Harstad. Byens status som verdens første friby for forfulgte musikere har bidratt til netto innflytting av kunstnere. Musiker Hamid Sakhizada og hans kulturarbeider-kone Maryam Sharifi fra Afghanistans Hazarjat-region er blitt patriotiske Harstad-væringer som legger ut bilder av nordnorsk fjordby-liv i sosiale media. 

I september får vi noe så spennende som en ny utgave av Maryam Sharifis «A night with Buddha», og på ILIOS-festivalens konsert-weekend første helga i oktober kan publikum glede seg til musikken fra F2-veggen live med trioen «Dai Raft». Her inngår Hami Sakhizada, den indisk-norske felestjernen Harpreet Banzaal og Kaveh Mahmudiyan.

Slik kan du oppleve Buddha i Harstad sentrum

Bruk mobilen og last ned eller oppdater ILIOS AR-app. Den er gratis, og ber bare om tilgang til kameraet på mobilen. Bruk linkene under. Følg instruksjonene på skjermen og sikt deg inn på graffitien på F2-hotellets vegg. Good karma!

PS: Husk å bruke ørepropper eller headset slik at du hører sangen om Bamiyan med «Dai Raft» mens du opplever Buddhaen på veggen.

LINKER TIL MOBIL-APP

Festivalen «A night with Buddha»

Festivalen blir utsatt til begynnelsen av september, og deler skjebne med en rekke andre større og mindre festivaler og kulturarrangementer i verden. Men Buddhaen i sandstein-nisjen fra Bamiyan vil spre god karma over byen helt fram til i september. Følg med på festivalens Facebook-side på denne linken:

GRATIS

Dato:
Klokkeslett:
Hele dagene
Sted:
F2 Hotell, graffiti
Pris:
Gratis
Varighet:
Fram til september
Servering:
Nei
Gjensidige logo
Harstad Tidende logo
Den norske kirke logo
polarkonsult logo
Troms og Finnmark fylkeskommune
nyMusikk logo
Harstad Kommune Logo
Sparebanken 68 Nord logo
Chili Logo