Logo
Image

Fredag 3. februar - kl. 18.00

Galleri Nordnorge

Billettpris kr. 200


Kjøp billettTwo Lovers / In the Steppes of Sápmi

Nordic Voices klinker til med doble uroppføringer - ett verk av den amerikanske popstjernen og komponisten Shara Nova som aldri før har vært framført. Og ett verk av Ansgar Beste som skal framføres på ILIOS etter å ha fått sitt endelige format og lengde.  

Mange komponister bygger opp verk over tid og prøver ulike varianter før de defineres som ferdige. På samme måte som prototyper av nye fly blir testet før de kommer i trafikk med passasjerer. Den svenske Oslo-bosatte komponisten Ansgar Beste er en av de mest sentrale yngre nordiske komponistene. Hans korverk "In the Steppes of Sápmi" er basert på gamle samiske dyrejoiker, og er komponert for "preparert kor". Altså et vokalensemble som er akustisk manipulert på en eller annen måte. Verket i kortversjon for stort kor vant Christoph Delz-stiftelsens komponistpris ved Luzern-festivalen 2015. Nå skal verket framføres i sin endelige versjon - for preparert vokalsekstett.

Kveldens andre uroppføring er musikk av Shara Nova, frontfigur i det amerikanske popbandet "My Brightest Diamond". Men hun er også en erfaren komponist og jobber mye med ny musikk. Hun har skrevet et verk for Nordic Voices som heter "Two Lovers", basert på en original sangtekst av Andrew Ondrejcak. Melodiøs og suggererende musikk der sangerne også bruker små slagverksinstrumenter.  


I tillegg til urframføringene blir det musikk av nestor Bjørn Kruse, som også er ILIOS-veteran. Kruses "Vanitas" ble komponert i 1996 og handler som tittelen antyder om «forgjengelighet» og ettertanke om dødens visshet. En motsats til carpe diem-temaet, og et begrep med relevans til festivalens tema "the posthuman condition".

Nordic Voices er et av Europas beste vokalensembler, og er ofte å se på profilerte scener rundt om i verden. Kombinasjonen av usedvanlig teknisk presisjon, oppdagertrang og årevis med erfaring har gitt gruppen et kunstnerisk overskudd som de omsetter i nyskapende og sofistikert vokalkunst. Å utforske nye sangteknikker har alltid stått sentralt for gruppa, og derfor kan Nordic Voices operere med en bredde på repertoaret som få andre er i nærheten av. 

Nordic Voices er et ensemble som knyttes til innovasjon og nyskapning når det gjelder vokalmusikk, og ILIOS er veldig glade for at de legger sine urframføringer hit. 


Nordic Voices består av


Tone Elisabeth Braaten

Ingrid Hanken

Ebba Rydh

Per Kristian Amundrød

Frank Havrøy

Rolf Magne Asser  

 

60 min.